Boendepärmen

Innehållsförteckning

Lägenhetsnumrering

Uppdaterad 2023-11-02

Varje lägenhet har fått ett nummer i det nationella lägenhetsregistret. Detta nummer ska du bl.a. använda när du folkbokför dig hos Skatteverket. Mer om syftet med lägenhetsregistret, vilka uppgifter det innehåller och hur lägenhetsnumreringen sker finns att läsa på Lantmäteriets Lagenhetsregister
Information om folkbokföring finns på Skatteverkets webbplats www.skatteverket.se, Privat > Folkbokföring

Till skillnad från ett stort hyreshus där flera lägenheter kan ha samma adress, så har vi endast en lägenhet per adress. Därför har varje lägenhet nummer “1001” som sitt officiella lägenhetsnummer.
Utöver detta nummer har Brf Bogesholm en egen nummerserie som bland annat används av Riksbyggen för att kunna identifiera en särskild lägenhet. Detta nummer kallar vi för “objektnummer”.

Föreningens fastighet heter “Bågen 1 & 2”, där

Högalidsvägen 51-63 tillhör Bågen 1, och
Högalidsvägen 65-79 tillhör Bågen 2.

Lägenhetsnummer och objektsnummer finns sammanställda i en nedladdningsbar lista.

Markiser/parabolantenner/ luftkonditionering mm

Uppdaterad 2019-04-24

Husfasaden tillhör föreningen, inte den boende. Det är inte tillåtet att borra, skruva eller spika fast någonting i husfasaden.

Tegelfasaden är inte en bärande konstruktion och tål inte en vridande belastning från t.ex. markiser. I värsta fall kan man orsaka att tegelfasaden rasar.

Medlem i bostadsrättsförening Bogesholm

Uppdaterad 2019-04-07

Vad har du som boende ansvar för och vad ska föreningen ta hand om? Vad sker på en stämma och vem kan väljas in i styrelsen? Här finns en skrift från Riksbyggen där du får svar på de här och andra liknande frågor som rör dig som medlem i bostadsrättsföreningen.

Medlem kan den bli som har en ordnad ekonomi, dvs inte har betalningsanmärkningar. Prövning görs i varje enskilt fall i enlighet med stadgar och lagar.

Medlemsansökan ska ske på de av Riksbyggen framtagna mallarna (finns på Riksbyggens kundweb) och skickas till:

Riksbyggen EKC
Box 540
721 09 Västerås

Observera att det kan ta upp till 30 dagar innan du får svar på din medlemsansökan, även om det oftast går mycket snabbare.

Miljöfrågor

Uppdaterad 2019-06-12

Föreningens miljöombud är ordföranden. Vid frågor kring föreningens miljöarbete kan du kontakta ordföranden. Med miljö avser vi både den fysiska miljön men även den psykosociala miljön. Vid ärenden som rör buller finns särskilda rutiner hur styrelsen hanterar dessa frågor.

Miljörummen

Uppdaterad 2023-01-05

Föreningen har 3 st miljörum, ett på varje gård.

Om kärlet, som du vill slänga avfall i, är fullt, så titta först och främst i något av de andra miljörummen ifall det finns plats. I annat fall ber vi dig att bära hem avfallet igen, och vänta tills nästa tömning har skett.

Om inte locket på kärlet går att stänga, då är kärlet fullt.
SYSAV tömmer inte överfulla kärl. De slänger helt enkelt det avfall, som sticker upp ovanför kanten på golvet och lämnar det där för oss att plocka upp. Vi har ingen i föreningen som är anställd för att plocka upp vårt avfall från golvet, som hamnat där för att det inte fått

Målarfärg

Uppdaterad 2021-03-17

Våra fastigheter är målade med Alcro “Modern Oljefärg”.
Färgkoder:
Panelfasader, staket stolpar, plank, Modern Oljefärg S 2010-Y10R (Gul)
Panelfasader, staket stolpar, plank, Modern Oljefärg S 0500-N (Vit)
Fönster, balkongdörrar, förrådsdörrar, Bestå fönsterfärg, S 0500-N (Vit)
Stuprör, förrådsdörrar av stål, Komplett, S 0500-N (Vit)4
Paviljong franska balkongräcke, Luftare på tak, Komplett, svart

Har du ett staket eller uterum som behöver målarfärg så ser föreningen gärna att dessa målas med ovanstående kulörer så att området ser enhetlig ut. Vi brukar alltid ha en viss mängd färg på lager, annars tar vi hem. Målarfärgen tillhandahålls utan kostnad för den boende.

Organisationsnummer

Uppdaterad 2019-04-29

Föreningens organisationsnummer är 716407-0059.

Parkering

Uppdaterad 2024-03-05

På området, utanför våra bilfria innergårdar, finns 70 stycken garage samt 39 stycken parkeringsplatser, varav 1st parkering är anpassad för rullstolsburna. Det finns möjlighet att ladda sin laddningsbara bil på samtliga parkeringsplatser på parkeringen.
Hela parkeringsområdet är kameraövervakat.
Dessutom finns en stor gratisparkering ca hundra meter härifrån, på idrottsplatsen.
För hantverkare finns det 4 st särskilda, större, parkeringsplatser innanför grindarna, varav en är för bil+släp. För dessa krävs ett särskilt servicetillstånd. Hör av dig till styrelsen ifall du har hantverkare som behöver parkering, så får du låna servicetillstånd under de dagar som det behövs.

Redskapsutlåning

Uppdaterad 2023-05-31

Föreningen har en del redskap till utlåning.
Du kan låna
– Högtryckstvätt med terrasstvätt
– Arbetslampa
– Elektrisk gräsklippare
– Elektrisk häcksax
– Elektrisk kantklippare
– Förlängningskabel för el
– Industridammsugare
– Stege med justerbara ben. Denna stege är tänkt till trapphusen då du kan ställa stegen i trappan och arbeta i trapphuset på ett säkert sätt.
– Aluminiumstegar för utomhusbruk (är placerade i cykelförrådet på 50-gården).
– Skottkärror (dessa är placerade innanför dörren till vänster om miljörummet på 50-gården)
– Snöskyffel
– 4-hjulig vagn för transport av stora/tunga saker (denna vagn är placerad innanför dörren till vänster om miljörummet på 50-gården)

Bokning av redskapen gör du i kalendern som ligger i redskapsförrådet, genom att du skriver in namn, adress och datum när du hämtar redskap därifrån.
Tanken med redskapsutlåningen är att du lånar redskapen för stunden. Dvs när du använt dem klart, så ställer du tillbaka dem i förrådet omgående, så att någon annan kan låna dem. En stor del av användningen är koncentrerad till de helger vi har ett släp för trädgårdsavfall på området, och då är det önskvärt att redskapen är tillgängliga för andra så fort man själv är klar med dem.

Häcksaxen behöver oljas lite då och då. Vanlig matolja går bra. Häll knappt en centiliter (en liten kapsyl) olja mellan skären innan du börjar använda häcksaxen och häll sedan samma mängd när du är klar. Då håller saxen betydligt längre.
Häcksaxen är byggd för att klippa mindre grenar och absolut inte större grenar än vad som får plats mellan två knivar på häcksaxens blad. Har du grövre grenar som behöver kapas, så är inte häcksaxen rätt verktyg.

Gräsklipparen behöver rengöras efter varje användning.
Dra först ut elkabeln så att gräsklipparen inte startas av misstag.
Töm uppsamlaren så att det inte ligger kvar gräs i den och lägg sedan gräsklipparen på sidan. Gör rent undersidan från det gräs och smuts som fastnat på undersidan av gräsklipparen. De roterande knivarna ska vara hyfsat vassa. Känns de slöa som en smörkniv behöver de slipas. Meddela då styrelsen om detta, så att det kan ordnas inom en snar framtid.

Om någonting går sönder när du använder det, så meddela styrelsen, så att redskapen kan repareras/bytas ut. Ingen blir glad över att upptäcka att redskapet man behöver är trasigt när man hämtar ut det från förrådet.

Redskapsförrådet är placerat i skyddsrummet.

Renovering och underhåll av bostadsrätten

Uppdaterad 2024-01-17

Inledning/ansvar

Föreningen strävar efter att varje medlem ska ha största möjliga frihet att utforma sitt boende. I allmänhet har därför styrelsen inget att invända om du vill bygga om i lägenheten.

I stadgarna § 26 regleras bostadsrättshavarens underhålls- och reparationsansvar:
“Bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad hålla lägenheten med tillhöriga utrymmen i gott skick. Med ansvaret följer såväl underhålls- som reparationsskyldighet. Bostadsrättshavaren är skyldig att följa de anvisningar som föreningen lämnar beträffande installationer avseende avlopp, värme, gas, elektricitet, vatten och ventilation i lägenheten samt tillse att dessa installationer utförs fackmannamässigt”.

Att äga en bostadsrätt innebär att du äger rätten att bo i fastigheten. Fastigheten ägs av föreningen.
Försäkringsvillkoren ställer långtgående krav på att den boende, vid en skada, kan visa att renovering har utförts enligt gällande regelverk. Utöver intyg som visar att endast behöriga installatörer använts vid renoveringen rekommenderas den boende också att kontinuerligt fotodokumentera renoveringen så att det enkelt kan visas hur golv och väggar är reglade, golvbrunn är förankrad, avloppsrör är monterade, var elkablar är förlagda samt hur de olika golv- och väggskikten är uppförda.
Observera att det vid misstanke om fuktskada, eller vid konstaterad vattenskada, alltid ska anmälas till Riksbyggen. Riksbyggen skickar, på föreningens uppdrag, ut en fukttekniker som fuktmäter och dokumenterar skadans omfattning. Därefter påbörjas, utrivning av befintligt ytskikt och eventuellt underliggande material tills dess att endast oskadat material finns kvar. Uppregling av väggar till cc 300 mm ingår, men inte uppregling av golvbjälklag. Föreningen ansvar för utrivning, uttorkning samt återbyggnad fram till tätskiktet. Därefter tar den boendes ansvar vid. En utredning av ansvaret för skadan görs också. Med detta menas att den boende ansvarar för att vårda badrummet väl och att omgående anmäla misstanke om skada. Underlåtenhet att i tid anmäla en skada kan leda till att ansvaret för den merkostnad detta innebär, hamnar på bostadsrättshavaren.

Detta får du endast göra efter skriftligt tillstånd från föreningen

  • Ingrepp i en bärande konstruktion ​(t.ex. bärande väggar)
  • Installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten (t.ex. flytta ventiler, stänga ventiler, ta bort element m.m.)
  • Installation eller ändring av anordning för ventilation (t.ex. flytta ventiler, stänga ventiler, ändra flödet i ventiler)
  • Installation eller ändring av eldstad eller rökkanal eller annan påverkan på brandskyddet (tänk på att avskiljande väggar ingår i brandskyddet)
  • Annan väsentlig ändring av lägenheten

Ritningar

De ritningar som finns, är tillgängliga i dokumentarkivet på hemsidan.Föreningen strävar efter att varje medlem ska ha största frihet att utforma sitt boende. I allmänhet har därför styrelsen inget att invända om du vill bygga om i lägenheten.

Renovering av kök

Det behövs inget tillstånd från föreningen att renovera köket. Tänk dock på följande:

  • Det är inte tillåtet att flytta värmeväxlaraggregatet (köksfläkten)
  • Bakom fläktkåpan och i vaskskåpet kan det finnas kvar en vattenslang. Denna slang ledde bort kondensvatten från tidigare fläktaggregat och fyller i dagsläget ingen funktion och ska tas bort vi renovering. Hålen ska tätas tillfredsställande.
  • Kontrollera tätningen runt ventilationsrören som går igenom ytterväggen/taket (beroende på lägenhet). Är det inte tätt kan möss ta sig in i lägenheten det hållet, oavsett våning.
  • Eluttaget (Perilex) till spis/ugn är framdraget med 2,5mm2 kabel (16A). Uttaget ska bytas ut mot en arbetsbrytare vid fast inkoppling av spishäll och ugn.
  • Diskmaskin får flyttas till annan placering, men skarvkoppling på vatten och avloppsslang är inte tillåtet.
  • Vid renovering av kök ska kulventil monteras i lägenheten på inkommande rör för vatten och värme. Finns det inte redan kulventiler i lägenheten, så sitter närmaste avstängningspunkt i luckan i golvet, i klädkammaren i lägenheten på bottenvåningen.

Tillstånd för att renovera badrum

En renovering av badrummet innebär oundvikligen stora ingrepp i fastighetens stomme och därmed föreningens egendom samt innebär också stora ekonomiska kostnader. Därför krävs det tillstånd från föreningen för att få renovera sitt badrum.
Tillstånd från föreningen ska inhämtas innan arbetet påbörjas.
I tillståndsansökan behövs en beskrivning av vad som ska göras, tillsammans med en enkel ritning.

Golvbrunnen, toalettavloppet och avloppet till handfatet är något som en del boende vill flytta på i samband med renovering. Detta kan i vissa fall godkännas. Bland annat styrs detta av branschöverenskomna regelverk för att få en godkänd installation.
Den tekniska lösningen för hur detta ska göras måste visas av den boende i samband med ansökan om tillstånd för att renovera.
Konstruktionsansvaret för lösningen ansvarar den boende för. Kostnaden för att flytta en fast installation tas alltid av den boende.

Flytt av väggar är inte tillåtet.


Blankett för badrums/toalettrenovering:

Konstruktionsförutsättningar i våra badrum


Det är många saker du måste tänka på när du står inför en badrumsrenovering. En del lägenheter har betong i väggar, golv och tak, andra har trä. Detta innebär olika förutsättningar som måste tas hänsyn till.

Badrum ovanvåning 4-rumslägenheter

Golvbjälklaget i 4-rumslägenheterna består på andra våningen av träreglar med avstånd cc 600 mm. Detta är dubbla avståndet mot vad som krävs för att lägga klinker. Ska klinker läggas måste alltså regelavståndet minskas, alternativt måste golvet byggas på med annat material för att göra ytan tillräckligt stabil.
Väggarna är också de reglade med avstånd cc 600 mm. Detta är dubbla avståndet mot vad som krävs för att sätta kakel. Ska kakel sättas måste alltså regelavståndet minskas, alternativt måste väggarna byggas på med annat material för att göra ytan tillräckligt stabil. Gips är inte heller tillåtet vid renovering utan ska bytas ut mot våtrumsgodkända skivor.

Toalett bottenvåning 4-rumslägenheter

Golvbjälklaget i 4-rumslägenheterna består av betong där vattenrören till blandare och toalettstol kommer upp ur golvet. Så länge toaletten endast har toalett, tvättställ, tvättmaskin och torktumlare, men inte badkar eller dusch, tolkar föreningen branschreglerna Säker Vatteninstallation 2016:1 (eller senare version), som att regelverket även fortsättningsvis tillåter rörgenomföringarna gå genom golvet, enligt de krav som ställs för golv i tvättstuga, i kapitel 3.3 Rörgenomföringar.
Ska det efter renovering finnas badkar eller dusch i toalettutrymmet, så gäller de krav som ställs för bad- eller duschutrymmen, vilket innebär att det inte tillåts rörgenomföringar i golvet. Rören måste då dras i enlighet med de krav som ställs i kapitel 3.3 Rörgenomföringar, gällande bad- eller duschrum.
Väggarna är reglade med avstånd cc 600 mm. Detta är dubbla avståndet mot vad som krävs för att sätta kakel. Ska kakel sättas måste alltså regelavståndet minskas, alternativt måste väggarna byggas på med annat material för att göra ytan tillräckligt stabil. Gips är inte heller tillåtet vid renovering utan ska bytas ut mot våtrumsgodkända skivor.

Badrum ovanvåning 2-, 3-rumslägenheter

Golvbjälklaget i 2-, 3-rumslägenheterna består på andra våningen av betong.
Några av väggarna består av betong, medan andra väggar är reglade med avstånd cc 600 mm. Detta är dubbla avståndet mot vad som krävs för att sätta kakel. Ska kakel sättas måste alltså regelavståndet minskas, alternativt måste väggarna byggas på med annat material för att göra ytan tillräckligt stabil. Gips är inte heller tillåtet vid renovering utan ska bytas ut mot våtrumsgodkända skivor.
Avstängningen för vattnet finns i en brunn i klädkammaren i lägenheten på nedervåningen. Med anledning av detta är det väldigt viktigt att det vid renovering installeras avstängningsventiler i badrummet på inkommande vattenrör, för att i framtiden slippa behöva begära tillträde till lägenheten nedanför.

Badrum bottenvåning 2-, 3-rumslägenheter

Golvbjälklaget i 2-, 3-rumslägenheterna består på bottenvåningen av betong.
Några av väggarna består av betong, medan andra väggar är reglade med avstånd cc 600 mm. Detta är dubbla avståndet mot vad som krävs för att sätta kakel. Ska kakel sättas måste alltså regelavståndet minskas, alternativt måste väggarna byggas på med annat material för att göra ytan tillräckligt stabil. Gips är inte heller tillåtet vid renovering utan ska bytas ut mot våtrumsgodkända skivor.

Radiatorer/handdukstork

Det är tillåtet att byta ut radiatorn i badrummet/toaletten mot en elektrisk/radiatorsystemsansluten handdukstork. Det är under inga omständigheter tillåtet att ansluta handdukstorken till föreningens VVC-system (varmvattensystem).
Om radiatorn byts ut, antingen mot en ny radiator eller mot handdukstork måste EB-ventilen, som är monterad innan vridreglaget på radiatorn, flyttas över till handdukstorken/den nya radiatorn. I annat fall förstörs injusteringen, inte bara i den egna lägenheten, utan även för grannarna.
Vill man ha värme i handdukstorken året om, behöver man både ansluta handdukstorken till radiatorsystemet (vilket ger värme vintertid när radiatorkretsen ger värme) och till en elpatron i handdukstorken som kan värma under sommaren. Handdukstorken måste då också kompletteras med en ventil som kan stänga av radiatorkretsen under tiden man använder elpatronen.

Elarbeten

Görs det elarbeten i badrummet under renoveringen ska elcentralen kompletteras med jordfelsbrytare.
Det är enligt lag förbjudet att själv utföra elinstallationer.

Golvvärme

Det är tillåtet att installera golvvärme.

Ventilation

Tänk på att ventilationen i badrummet, och övriga rum, är injusterad så att varje rum i lägenheten har rätt luftflöde. Det innebär att ventilens öppning är anpassad till det luftflöde som ska finnas i badrummet. Skruvar du på ventilen ändrar du luftflödet, inte bara för badrummet utan för övriga lägenheten också.
Det är inte tillåtet att ändra ventilationens konstruktion.

Utbyte av gammal golvbrunn

Golvbrunnar, monterade innan 1990 är inte längre godkända utan ska bytas ut vid renovering.
Föreningen betalar max 3.200kr ex moms, (dvs 4.000kr ink moms), men för att få kostnaden godkänd ska utbytet av golvbrunnen vara godkänt av föreningens styrelse.
Följande gäller för att få ersättning för utbyte av golvbrunn:
• Entreprenören vara auktoriserad enligt Säker vatten. Du kan verifiera att den entreprenör du tänker anlita är auktoriserad genom att söka på företaget på Säker Vatten AB 💧 Hitta auktoriserade VVS-företag (sakervatten.se)
• Golvbrunnen ska vara installerad innan år 1990.
• Blanketten ”Utbyte av golvbrunn” är undertecknad av föreningen innan arbetet påbörjas.
• Hantverkaren har skickat Intyg om säker vatteninstallation, till föreningen, innan fakturan skickas.

Blankett för att få kostnaden för golvbrunn godkänd:


Konstruktionsförutsättningar, avskiljande väggar (gavelväggar och väggar mellan två lägenheter)

Gavelväggar och avskiljande väggar i 4-rumslägenheterna, dvs de väggar som skiljer två lägenheter åt, är byggda enligt brandklass EI 60 eller REI 60 enligt BBR, senaste utgåvan. Kortfattat innebär det att väggarna ska kunna stå emot en brand i 60 minuter. Det är viktigt att denna klassning bibehålls vid en renovering. Följande krav ställs på dessa väggar:
– Innerväggen ska bestå av dubbla lager 13mm gipsskiva, typ normal, 95mm (EI 60) eller 145 mm (REI 60) träregel (beroende på vägg) och därefter min 9 mm gips. Isolering: glasull.
– För montering av gipsskivor används skruv som är avsedd för trästomme.
– Båda lager gipsskivor skall fästas i regelstommen. Samtliga skivlag skruvas fullt.
– Det yttre lagret gips ska förskjutas, så att skarvarna hamnar med 1 regelstommes avstånd från första lagret gips.
– Vid montering av träbaserade skivor bakom gipsskivor skall gipsskivorna skruvas i stommen. Därefter ska gipsskivorna också fästas i stommen enligt ovan.
Saknar du egen kännedom om hur brandklassningen upprätthålls rekommenderas du starkt att anlita en byggare som har dokumenterad kunskap kring detta. Mer information finns bland annat hos Boverket och Brandskyddsföreningen.

Renovering av hall, sovrum och övriga ytor

Övriga rum kan renoveras utan tillstånd från föreningen. Tänk dock på att det inte är tillåtet att riva/flytta på bärande väggar. Observera också kraven på brandklassning för avskiljande väggar.

Hänsyn till grannarna

En renovering kan innebära en hel del oväsen. Föreningen har inga regler för när och hur man får väsnas, vi förlitar oss på sunt förnuft och kommunikation mellan grannarna. Arbete som innebär mycket oväsen, t.ex. bilning i betong, bör endast utföras under normala arbetstider, dvs dagtid, vardagar och du bör ha förvarnat grannarna om ungefär när dessa typer av arbeten kommer att ske.

Hantverkare och parkering av hanterkarbilar

Parkeringsreglerna gäller alla, även hantverkare. Efter snabb in- och urlastning ska hantverkarbilarna parkeras på giltig p-plats. Hantverkare har inga egna taggar och kan inte själva öppna grindarna, så det är alltid en boende tagg som används för att släppa in dem. I det fall styrelsen uppmärksammas på att taggar missbrukas för att släppa in hantverkare som sedan parkerar inne på området kommer behörigheten att öppna grindarna att tillfälligt tas bort från de taggar som används.
För hantverkare finns det 4 st särskilda, större, parkeringsplatser innanför grindarna, varav en är för bil+släp. För dessa krävs ett särskilt servicetillstånd. Hör av dig till styrelsen ifall du har hantverkare som behöver parkering, så får du låna servicetillstånd under de dagar som det behövs.

Fackmannamässigt utförande

Det är viktigt att badrumsrenoveringen görs på ett fackmannamässigt sätt. På den externa sidan Badrumsdrömmar finns en bra genomgång över de branschorganisationer som finns och som certifierar/auktoriserar olika hantverkare.

För att föreningen ska betala utbyte av gammal golvbrunn ska arbetet ha utförts av hantverkare som är auktoriserad enligt Säker vatten.

Det rekommenderas starkt att endast anlita hantverkare som är auktoriserade/certifierade enligt branschstandard, t.ex. Säker vatten och GVK.
Du rekommenderas också att kräva ett intyg/dokument av entreprenören över utfört arbete. Det bör påtalas redan innan arbetena påbörjas. Det är enbart auktoriserade VVS-företag som har rätt att skriva och lämna ut ”Intyg om säker vatteninstallation” enligt Säker vatten eller ett ”Våtrumsintyg” enligt GVK-regelverket.

Du bör upprätta ett skriftligt avtal med den entreprenör som ska utföra renoveringen.
Det rekommenderas att du som boende använder dig av hantverkarformuläret 2017 som avtalsmall när avtal tecknas med hantverkare. Det är framtaget av Konsumentverket, Villaägarnas riksförbund och Sveriges byggindustrier tillsammans.

Då har du så långt det är möjligt försäkrat dig om att hantverkaren tar det ansvar som branschen anser vara rimligt och du har fått de garantier som är skäliga. Dessutom ökar chansen att renoveringen utförs inom den överenskomna tiden med den kvalitet som ni har kommit överens om.



Mer information hittar du på Konsumentverkets hemsida.

Dusch och toalettmöjlighet under renoveringen

Under tiden du renoverar ditt badrum finns det möjlighet att låna nyckel till föreningslokalens toalett. Där finns duschmöjlighet.