Boendepärmen

Innehållsförteckning

Skyddsrum

Uppdaterad 2022-10-11

Skyddsrummet är besiktat senast : 2022-10-17

I föreningen har vi 1 st skyddsrum, benämnt som skyddsrum 175354-3

Antal platser120
GatuadressHögalidsvägen 81
FastighetsbeteckningBågen 2
Skyddsrumsnr175354-3
KommunnamnKävlinge
Teknisk regelTB78

Fler skyddsrum i närheten hittar du på MSB:s hemsida.

Skyddsrum kan användas av civilbefolkningen, inte militären, i händelse av krig. Då räknas de svenska skyddsrummen som allmän plats. Det innebär att vem som helst kan söka skydd i vilket skyddsrum som helst. Det spelar heller ingen roll om du är svensk medborgare eller inte.

Bostadsrättsföreningen både äger och ansvarar för att underhålla skyddsrummet.
I fredstid får skyddsrum användas för annat under vissa förutsättningar. Det är vanligt att de används som cykel- och lägenhetsförråd. Fredsanvändningen av lokalen får inte bli mer komplicerad än att skyddsrummets olika detaljer är åtkomliga för underhåll och inspektion, samt att det går att ställa i ordning skyddsrummet inom två dygn.

I händelse av att skyddsrummet behöver iordningställas görs detta av de boende tillsammans, under ledning av styrelsen.

När ska jag gå till skyddsrummet?
I fredstid behöver du inte gå till något skyddsrum. De används bara i krig. Om det skulle bli ett flyglarm ska du omedelbart bege dig till ett skyddsrum eller i nödfall ett annat skyddande utrymme.
I ett skyddsrum som har ställts i ordning ska det finnas vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter. Det finns inte livsmedel. I en krigssituation får du vara beredd på att det kan vara avbrott i exempelvis vatten-, el- och värmeförsörjningen till skyddsrummet.

Bra att ta med till skyddsrummet:

  • Ficklampa
  • Vatten (i flaska)
  • Mat som tål rumstemperatur
  • Hygienartiklar
  • Toalettpapper
  • Mediciner
  • Första hjälpen-väska
  • Varma kläder
  • Värdehandlingar (Id-kort/körkort, kontanter, kontokort)
  • Nycklar
  • Mobiltelefon + laddare eller powerbank

    Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, anser att det vore en dålig idé att ta med brännbara vätskor eller gaser till skyddsrummet eftersom detta innebär en brandrisk. Någon brandsläckningsutrustning finns inte heller på plats i skyddsrummen. Dessutom förbrukar detta syre och alstrar CO2 vilket inte heller är bra. Ytterligare ett problem är den värme som alstras då värme kan bli ett problem i skyddsrummet.

Får jag ta med mitt husdjur till skyddsrummet?
Nej, Skyddsrummen är avsedda för människor. Inga djur får tas med till skyddsrummet på grund av till exempel allergirisken och att det ibland finns begränsat med utrymme.
Skyddsrummen är tänkt som ett tillfälligt skydd. Det finns många andra sätt att söka skydd om man inte vill lämna sitt husdjur, till exempel i en källare, tunnel eller att utrymma till annan plats

Finns det anpassningar för människor med funktionsnedsättning i skyddsrummen?
skyddsrummet har inte någon speciell anpassning för människor med till exempel funktionsnedsättning. I kris eller krig kan man tänka på att det är de med störst behov av stöd som får hjälp av samhället. MSB brukar prata om vikten av att man ska lära känna sina grannar. Om man redan innan vet om att någon har en funktionsnedsättning så är det större chans att kunna hjälpas åt vid till exempel en utrymning.

Hur vet jag om jag ska ta mig till ett skyddsrum?
Ifall regeringen fattar beslut om höjd beredskap ska fastighetsägare ställa i ordning skyddsrum inom 48 timmar.
Information om höjd beredskap får du genom radio och TV. Regeringen kan även meddela att det råder omedelbar krigsfara, eller att landet är i krig genom ett beredskapslarm via utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik”. Beredskapslarm är en signal med 30 sekunder – uppehåll 15 sekunder.

Om det råder höjd beredskap och du då hör ett flyglarm via ”Hesa Fredrik” betyder att du omedelbart ska uppsöka skydd, exempelvis i ett skyddsrum, en förstärkt byggnad, källare, tunnel eller tunnelbanestation. Flyglarm är en signal med många korta stötar under 1 minut.

Vad kan skyddsrummet skydda emot?
Ett skyddsrum kan stå emot tryckvåg och splitter, brand, joniserande strålning och bråte från raserade hus. Skyddsrummet har ett eget ventilationssystem för att stänga ute giftiga gaser och radioaktivt damm.

Sophantering

Uppdaterad 2023-09-07

I miljörummen ska avfallet källsorteras. Papperspåsar för komposterbart (matavfall) finns att hämta i miljörummet.

Vi har fraktionerna:

Brännbart
Glas ofärgat
Glas färgat
Plastförpackningar
Pappersförpackningar
Tidningar
Metall
Batterier
Ljuskällor
Komposterbart

På måndagar töms:
Glas färgat
Plastförpackningar
Tidningar

På tisdagar töms:
Glas ofärgat
Metallförpackningar
Pappersförpackningar

Kartonger ska plattas till innan de slängs i kärlet.

Större kartonger ska slängas i containrarna vid idrottsplatsen.
Elektronik och annat som inte listas här ovanför får inte slängas i miljörummen, utan ska tas till Sysavs avfallsanläggning.

I januari brukar vi ställa en stor container på området för att slänga blandat avfall. Det är ett bra tillfälle för att resa ur förråd och vindar på sådant som inte längre behövs. När och om detta görs informeras om på föreningens Facebooksida.


Stadgar

Uppdaterad 2018-05-22

Våra stadgar ändrades senast 2018-05-22 genom att antas på två oberoende medlemsstämmor för att slutligen registreras hos Bolagsverket.

Du hittar senaste versionen av våra stadgar

Styrelsen

Uppdaterad 2024-04-02

Föreningens styrelse är presenterad på föreningens facebooksida. (Observera att det krävs inloggning och medlemskap på sidan. Styrelsen nås också via kontaktformuläret på hemsidan. Styrelsen har möte en gång per månad, med sommaruppehåll under juli. Styrelsen följer diskussioner på föreningens facebooksida, men om det är något särskilt man vill att styrelsen tar upp, så går det bra att mejla till styrelsen, via hemsidans kontaktformulär, eller att kontakta valfri styrelsmedlem. lyft gärna frågan i föreningens facebookgrupp, så ser både du och styrelsen vilket gehör som övriga medlemmar ger frågan.

Störande grannar

Uppdaterad 2023-05-14

Din Bostadsrätt [pdf] skriver ”Den som bor i ett flerfamiljshus får acceptera att grannarna till viss del hörs. Samtidigt är du som bostadsrättshavare skyldig att se till att dina grannar inte utsätts för störningar som ’i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att det inte skäligen bör tålas’, som det står i Bostadsrättslagen.”

Man måste skilja på ”vanliga störningar av obetänksamhet” och där det handlar om missbruk och våld i hemmet.

Föreningen har ingen störningsjour.

Vanliga störningar av obetänksamhet

Om du störs är det bra om du säger till direkt, det kanske är av obetänksamhet som grannen stör.

Om det är återkommande störningar är det viktigt att du för en ”störningsdagbok” där du noterar när och hur du stördes. Du ska vara konkret och ange vad, hur och när. Styrelsen behöver dessa uppgifter om vi ska kunna hjälpa.

Givetvis ska man kunna ha en fest, men sätt i så fall gärna upp en lapp i trapphuset innan. Sätt också upp en lapp om du ska utföra störande arbeten.

Missbruk och våld

Om du misstänker att det förekommer våld ska du kontakta polisen. Du kan också om läget påkallar ta med dig en granne och ringa på – du bör undvika att ringa på ensam om det handlar om våld och missbruk.

I dessa fall är det viktigt att föra konkreta störningsanteckningar och att du kontaktar styrelsen. Anteckna vad, hur och när.

Vad kan styrelsen göra?

Styrelsen kan föra en dialog med den som stör och de som störs och försöka komma fram till lösningar och kompromisser. Styrelsen kan också, om det inte sker en förändring, skriftligen lämna över en så kallad rättelseanmälan. Om det ändå inte sker en förändring kan det leda till att den som stör tvingas flytta eller att socialnämnden kopplas in.

Swish – betalning till handkassan

Uppdaterad 2023-10-11

Föreningen har ett Swishkonto, vilket fungerar som föreningens handkassa. När du hyr lokalen, skaffar extra låstaggar eller köper andra småsaker/tjänster från föreningen så kommer du att ombedas att göra din betalning via Swish.
Betalning – Brf Bogesholm

Taggar och låssystem

Uppdaterad 2023-10-30

Föreningen har ett gemensamt låssystem som går till alla gemensamma utrymmen. Detta är t.ex. miljörum, förråd, entrégrinden och gemensamhetslokal.
Till dessa utrymmen behöver du kvittera ut en elektronisk tagg.
Med taggen låser du upp dörren.

Miljörumsdörrarna är dessutom försedda med dörröppnare för att underlätta, eftersom dessa dörrar kan upplevas som tunga om man öppnar dem manuellt. För den som vill, finns det dessutom möjlighet att få “förlängd öppettid” på miljörumsdörrarna. Detta innebär att dörren hålls öppen under en längre tid än normalt, vilket en del upplever som tryggare.

Till taggen hör en personlig kod, PIN, som du själv kan ändra genom att trycka på knappen “Meny” på valfri taggläsare och välja alternativet “Byta PIN-kod”.
Taggar som inte används spärras efter en viss tid, i säkerhetssyfte, men kan låsas upp igen ifall du önskar börja använda taggen igen.
Tappar du bort en tagg måste du snarast möjligt meddela styrelsen detta, så att vi kan spätta den borttappade taggen, och samtidigt ge dig en ny.
För en ny tagg tar föreningen ut en liten kostnad, självkostnadspris. I skrivande stund kostar en tagg 40kr.

Är du nyinflyttad? Kontrollera med styrelsen hur många taggar som är registrerade på din adress. Då passar vi på att spärra de taggar som du inte fått från säljaren, skapar fler till dig fler ifall du behöver, och vi nollställer taggarna, så att du får din egen kod.

Låscylindern och nycklarna i entrédörren tillhör bostadsrättshavaren. Låskistan tillhör föreningen, men om bostadsrättshavaren väljer att byta ut standardlåskistan mot en annan modell övergår ansvaret för låskistan till bostadsrättshavaren.

 Till garaget följer det två nycklar och en fjärrkontroll. Dessa ska överlåtas till köparen den dag du säljer. Har du köpt till ytterligare fjärrkontroller bestämmer du själv tillsammans med köparen överlåtelsevillkoren för dessa extra fjärrkontroller.
Fjärrkontrollen används för att öppna/stänga garageporten. Som nödlösning kan nycklarna användas för att frikoppla porten och öppna den manuellt. Förvara därför inte fjärr och nyckel tillsammans.
Föreningen har en huvudfjärrkontroll som går till samtliga garageportar.

Ny fjärr kan beställas av Garageportsexperten i Malmö, för ca 650kr.
Vi har också hittat samma modell på Amazon, lite billigare.

Telefoni

Uppdaterad 2016-12-31

varje lägenhet har tillgång till IP-telefoni via internetanslutning. Via den adapter som följer med utrustningen som du får av Telenor kan du använda vanliga “gammeldags” telefoner avsedda för vanliga telejack. Leverantör är Telenor. Avgiften ingår som en obligatorisk del i månadsavgiften.

Telejacken i lägenheten

Uppdaterad 2024-04-02

Telia/Skanova stängde det fasta telefonnätet 2023-05-31 och vi är nu bortkopplade från det allmänna telenätet.

Rördragningen inne i varje lägenhet, från första telejacket (som finns i hallen), tillhör nu helt och hållet föreningen.
Det är tillåtet för den boende som vill, att använda rördragningen från första telejacket och framåt för t.ex. dragning av nätverkskabel från första till andra våningen. Det är under åren många som frågat efter möjlighet att använda dosorna i väggen och rördragningen till att dra nätverkskablar, men vi har tidigare inte kunnat tillåta det då telenätet fortfarande varit i bruk, men nu går det alltså att göra.

Varför vill man dra nätverkskabel mellan våningarna?
En vanlig anledning är att man upplever dålig mottagning på den våning där man inte har sin router. Lösningen kan då vara att sätta en separat accesspunkt på andra våningen. Ett exempel är TP-link RE305 Wifi-repeater AC1200, som finns på bland annat Kjell.com, cdon, mfl. Genom att dra kabel från routern till andra våningen och ansluta kabeln till accesspunkten så får man full täckning på andra våningen också. Denna lösning fungerar mycket bättre än att installera en trådlös repeater. Om du avser att dra egna kablar så ta bort de gamla telekablarna från och med andra jacket och klipp av trådarna som kommer från det första jacket och vik in dem i röret.

“Första jacket” är det teleuttag som den inkommande teleledningen är anslutet till. Jacket är placerat i hallen i samtliga lägenheter. Bor du i en lägenhet där man tagit bort väggen in till köket, så finns i många fall inkommande kabel dold under golvbrädorna.

Tillgänglighetsanpassning

Uppdaterad 2024-04-19

Med en önskan om att skapa en inkluderande och tillgänglig miljö för alla medlemmar har vi försökt att tillgänglighetsanpassa de gemensamma ytorna. Från parkering till gemensamhetslokal och miljörum strävar vi efter att säkerställa att varje medlem och våra gäster kan nyttja våra gemensamma facilitområde mer tillgängligt och inkluderande.

  • Handikapparkeringen har gjorts extra bred för att möjliggöra åtkomst till laddkontakt på elbil, oavsett var på bilen kontakten är placerad.
  • De utrymmen som tidigare var kontor och toalett i föreningslokalen, har slagits ihop och ett tillgänglighetsanpassat badrum har byggts, med toalett och duschutrymme.
  • Miljörummen är försedda med tagglås och dörröppnare för att underlätta tillträde för den med funktionsnedsättning.

Tomter

Uppdaterad 2022-12-31

De tomter som tillhör respektive lägenhet är enligt upplåtelseavtalen så kallad tomträtt, men föreningen har sedan många åt behandlat dem som om de vore friköpta, dvs ansvarsfördelningen mellan den boende och föreningen är den samma som om tomten vore friköpt.
Det innebär att du som boende har ett ansvar för att sköta om trädgården och ska följa de riktlinjer som gäller i föreningen, men du har stor frihet att själv utforma din trädgård.

Staket, häckar och murar

Uppdaterad 2024-04-02

De flesta gavellägenheter har, såväl på framsidan som baksidan, på gavelyttersidan av tomten, ett gult staket med liggande panel och vitmålade stolpar och överliggare. Dessa tillhör föreningen. Några lägenheter har byggt på/byggt om dessa staket och har då tagit över underhållsansvaret, helt eller delvis för dessa. De delar som föreningen har byggt ansvarar föreningen för och de delar som den boende har byggt ansvarar den boende för. Den boende svarar också för eventuella kostnader det medför för föreningen att komma åt att underhålla de delar av staketet som föreningen ansvarar för.

På framsidan är det fritt att bygga staket, mur eller häck. Skall staketet målas ska det målas i föreningens gula och vita kulörer. Färg tillhandahålls av föreningen utan kostnad. Underhållsansvaret ligger på den boende.

Mellan tomterna finns det murar, staket eller häckar. En del har varsin häck/mur/staket medan det är en gemensam mellan andra. Oavsett förväntas du att komma överens med din granne om hur ni ska utforma avskiljanden mellan tomterna. Detta gäller såväl utseende/material som skötsel av densamma. Underhållsansvaret ligger på de boende.

Ett tips till den som ska köpa en bostadsrätt med ett staket eller plank i tomtgräns är att fråga säljaren redan innan köpet om hur underhållsplikten har hanterats. På så sätt vet man vilka åtagande man måste ta ställning till.

Bostadsrättshavaren förväntas hålla sin tomt i vårdat skick utan betydande olägenheter för omgivningen. Föreningen lägger årligen ner en hel del arbete och pengar på att hålla gnagare som möss och råttor ifrån området, och du som bostadsrättshavare förväntas att ta din del av ansvaret. Det innebär bland annat att
– gräset hålls klippt,
– ingen kompost anläggs på tomten
– tomten inte belamras med saker
– inga fågelbord finns på tomten
– husdjur matas inomhus
– mat och sopor förvaras inomhus
– förråd och uterum hålls täta så att gnagare inte kommer in.

Råttfällor tillhandahålls i viss mån av föreningen och boende rekommenderas att ha minst en fälla i anslutning till sin tomt/uterum. Speciellt bör bostadsrättshavarna också hålla utkik efter råtthål in under uterum/altan/förråd. Ett sätt att försvåra för gnagare att bygga bo under altan/uterum är att gräva ner ett kraftigt nät runt kanten till altanen/uterummet, till ett djup av minst 30 cm.

Uteplats/trädäck

Uppdaterad 2024-03-05

Uteplats, t.ex. trädäck eller hårdlagd yta (t.ex. marksten) kräver inte något tillstånd från styrelsen. Tänk på att det runt om alla huskroppar finns dräneringsrör nergrävda. Ritning över dräneringsrör runt husen finns i dokumentarkivet, ritning M4-5-A.
Tänk på att inte bygga in delar som föreningen kan behöva åtkomst till i framtiden. Detta gäller t.ex. stuprör och tillhörande avloppsrör.

Uterum

Uppdaterad 2024-03-05

Den som vill bygga uterum till sin uteplats har några förhållningsregler att ta hänsyn till. Materialval, fönster och dörrar är upp till var och en, men uterummets yttermått och färgsättning ska, i möjligaste mån, hålla sig till vissa mått för att området ska se enhetligt ut.
Runt om alla huskroppar finns dräneringsrör nergrävda. Ritning över dräneringsrör runt husen finns i dokumentarkivet, ritning M4-5-A. Planera grävning av plintar utefter detta och gräv försiktigt.
Var noga med att kontrollera med kommunen ifall bygglov eller bygganmälan krävs och glöm inte heller att inhämta godkännande från styrelsen innan du sätter igång ditt bygge.

I typritningen kan du se vilka yttermått du bör använda för att få rätt proportioner, t.ex. på taklutningen. Vi använder oss av gul och vitt färgsättning och färgen tillhandahålls, utan kostnad,  av föreningen.

Tänk på att inte bygga in delar som föreningen kan behöva åtkomst till i framtiden. Detta gäller t.ex. stuprör och tillhörande avloppsrör.

Vi har av erfarenhet lärt oss att gnagare (läs möss och råttor) tycker om att bygga bo under uterummen. För att försvåra för gnagare att ta sig in under uterummet tipsar Anticimex om att det kan vara en bra idé att gräva ner en plåt längs med yttersidan av uterummet, ner till ett djup på minst 30 cm.

TV

daterad 2022-12-31

TV-kanalerna distribueras via den internetanslutning via fiber som respektive lägenhet har och är så kallad IP-TV. Leverantör är Telenor.  Utöver det obligatoriska basutbudet (kallas Tv Bas på Telenors hemsida) som alla har kan man köpa till extrapaket enligt Telenors ordinarie prislista. Avgiften för grundpaketet ingår som en obligatorisk del i månadsavgiften.
I grundpaketet ingår också Telenors streamingtjänst, vilket kan användas för den som vill se programutbudet på sin smartphone, platta eller smart-TV.

Underhållsplan

Uppdaterad 2016-12-31

Föreningen arbetar aktivt med underhållsplanen. Underhållsplanen hjälper oss att veta vad och när olika sorters underhålls ska göras. Detta innebär att vi alltid vet vilka planerade kostnader som ligger framför oss. Varje år sätter vi av pengar till vår underhållsfond på ett långsiktigt sätt, så att vi de allra flesta år kan undvika kostnadshöjningar pga kommande underhåll. Detta gör att ditt boende blir tryggt hos oss, vilket bevisas av att vi de senaste 10 åren i stort sett endast haft avgiftshöjningar som motsvarar konsumentindex (för att kunna följa med i konjunktursvängningarna).

Vindarna

Uppdaterad 2020-02-17

4-rumslägenheterna är försedda med inredd kallvind, avsett för förvaring av saker som klarar den luftfuktighet som blir i ett ventilerat kallutrymme. Ovanför vindsluckan sitter en öppnings/stängningsbar skiva av plywood. Denna är tänkt att kunna fällas ner när man är uppe på vinden, för att förhindra fallskador och för att man på ett säkert sätt ska kunna röra sig på vinden. Denna skiva måsta vara uppfälld när vindsluckan är stängd för att undvika att fukt stängs in mellan plywoodskivan och vindsluckan, vilket leder till fukt/mögelskador. 

Årsavgift till föreningen

Uppdaterad 2023-12-01

Som bostadsrättshavare betalar du varje månad en avgift, årsavgift,  till föreningen. Ibland kallas den felaktigt för “hyra” eller “månadshyra”, men det är en term som används för hyreslägenheter och inte bostadsrätter.
I slutet av varje verksamhetsår (oftast under november månad) beslutar styrelsen om kommande års årsavgifter. Denna årsavgift fördelas sedan på månad, så att varje bostadsrättshavare betalar en 1/12 varje månad. Årsavgiften går till att betala de kostnader som styrelsen budgeterat inför kommande år och omfattar t.ex. driftkostnader i form av reparationer och underhåll men också planerade investeringar, teknisk och och ekonomisk förvaltning.

Utöver årsavgiften beslutar också styrelsen storleken på kostnaden för obligatoriska avgifter så som Internet (Bredband/TV/telefoni), värmeavgift, förråd samt månadskostnaden för garage/p-plats.

På inbetalningsavin, som skickas ut månadsvis, står det därför ett antal rader med ovanstående delkostnader specificerat. Den som vill göra en jämförelse av vad en bostadsrätt hos Brf Bogesholm kostar per  månad jämfört med vad motsvarande bostadsrätt kostar i andra bostadsrättsföreningar måste alltså ta hänsyn till ovanstående kostnadsposter för båda alternativen.

Sammanfattningsvis består den totala månadskostnaden av:
Årsavgift
Värmeavgift
Kall- och varmvatten
Internet/IP-TV baspaket/IP-telefoni
Förråd (“Hyra lokal” på avin) – Separat kontrakt ska skrivas med föreningen gällande detta.
Hyra Garage/P-plats – Separat kontrakt ska skrivas med föreningen gällande detta.

Du som planerar att köpa eller sälja en lägenhet i föreningen bör kontrollera att det som anges som månadsavgiften inkluderar samtliga av ovanstående poster.

Årsredovisning

Uppdaterad 2023-05-17

Här är de 5 senaste godkända årsredovisningarna:


Föreningen brukar ha sitt årsmöte i april månad och då fastslås föregående års årsredovisning.

Överlåtelse av lägenhet

Uppdaterad 2018-03-20

Vid en överlåtelse av bostadsrätten görs en kreditupplysning av köparen innan medlemskap beviljas. I det fall det finns betalningsanmärkningar kommer säkerhet i form av borgensförbindelse att krävas. Den som inte har deklarerad inkomst i Sverige kan också behöva komplettera med bevis på långsiktig betalningsförmåga genom att bifoga anställningsbevis eller Den köpare som vet med sig att man har betalningsanmärkningar kan snabba upp processen genom att förbereda och bifoga borgensförbindelse och eventuellt bevis på långsiktig betalningsförmåga (t.ex. anställningskontrakt). Läs mer om medlemskap under rubriken “Medlemskap i bostadsrättsförening Bogesholm”.

Vid överlåtelsen övertar köparen säljarens ansvar för befintliga ändringar som är gjorda i bostadsrätten.  Man kan därför bli skyldig att på egen bekostnad återställa brister, däremot stannar skadeståndsansvaret kvar hos säljaren för eventuella följdskador. Det är därför bra om säljare och köpare har pratat igenom och öppet deklarerat vilka kända förändringar som finns i bostadsrätten. På sätt slipper alla inblandade parter ovälkomna överraskningar längre fram.

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift (och pantsättningsavgift i det fall det är aktuellt) från köparen.

Föreningen accepterar inte juridiska personer som köpare.

I det fall man som förälder vill köpa en lägenhet till sitt/sina barn accepteras det ifall barnen äger en rimligt stor andel av lägenheten. Utöver detta gäller de stadgeenliga kraven om ekonomi för köparen.