Tratt för att samla upp matfett

Nu har samtliga lägenheter fått avloppsrören spolade till nästintill nyskick. Kvar finns två lägenheter som inte fått rören filmade (dessa är informerade).

En del rör var i väldigt fint skick redan innan spolningen, de flesta var i okej skick och några var i stort behov av rengöring.

Två saker har vi lärt oss. Det är matfett/olja som orsakar förträngningarna/stoppen och det är propplösare (kaustiksoda och allehanda produkter som sägs lösa proppar) som gör fettet hårt som betong.

För några år sedan fick alla lägenheter en grön ”fettratt” för att samla upp matfett och olja från köket. Förhoppningsvis har de flesta kvar den (och använder den redan …). För den som av någon anledning inte redan har en, så finns det nu små papperpåsar i miljörummen med blå och gröna trattar där man kan ta en.

Om vi tillsammans ser till att framöver hålla olja och fett borta från avloppen, så slipper vi förhoppningsvis spola dem under lång tid.

När man fyllt sin flaska med överblivet matfett kan man antingen slänga den i ”brännbart” i våra miljörum eller lämna den på Sysav där de tar emot fettet för återvinning. Obs, tratten flyttar man över till en ny flaska.